Restaurang Ciao Ciao, Italiensk vedugnspizzeria. År: 2006. Foto: Ulf Lindin, Örebro läns museum.

En Napolitana 7 kr! Pizzahistoria i Örebro

Inte är det väl något speciellt med pizzeriorna i Örebro om man jämför med alla andra pizzerior i landet. Eller? Vetenskapen har i vilket fall noga dokumenterat pizzerior och pizza och det har forskats i var den första pizzerian i Örebro egentligen låg.

Den första pizzerian i Örebro öppnade torsdagen den 23 juli 1970 på Storgatan 21. Det är en klassisk nöjesadress: på den tiden låg den intill bigrafen Röda kvarn. Innan det blev en pizzeria hette det både Loftet och 21:an och var café med jukebox och senare dansställe. Innan huset revs låg puben Galway Inn i lokalen längst ner, med sin dansvåning Loftet högst upp. Den första pizzerian hette kort och gott Pizzerian. Restaurangen drevs av Rolf och Birgitta Lager och man anställde en äkta pizzabagare från Rom som hette Antonio Renna. Pizzan Napolitana kostade 7 kr. Förutom att äta pizza kunde man ägna sig åt att dricka gott och åt att dansa. Källor uppger att det var mattvång, så man kunde inte dricka alkohol utan att åtminstone äta lite pizzakanter. 1974 ombildades Pizzerian till den klassiska pizzerian Palermo som fanns kvar i massor av år.

Örebros första Pizzeria. Storgatan söderut. 1970-tal. Foto: Lennart Larsson, Örebro stadsarkiv.

Örebros första Pizzeria. Storgatan söderut. 1970-tal. Foto: Lennart Larsson, Örebro stadsarkiv.

Pizzakille bakar. 3 september 1973. Foto: Örebro Kuriren, Örebro läns museum.

Pizzakille bakar. 3 september 1973. Foto: Örebro Kuriren, Örebro läns museum.

Hur ser då den typiska pizzabagaren och pizzerior ut idag? En vetenskaplig dokumentation gjordes i början av 2000-talet som berättar att:

Jo, att det är män med utländsk bakgrund som äger de flesta pizzerior och anledningen är att det är enda sättet för dem att få ett jobb, samtidigt som det är relativt billigt och enkelt att starta verksamheten. De har lärt sig yrket genom att ”gå bredvid” någon som redan kan och de har få – om ens några – anställda.

För det mesta finns det ingen plan bakom inredningen på pizzeriorna, många av ägarna har den inställningen att eftersom kunderna för det mesta köper med sig maten hem så spelar det ingen roll hur det ser ut i restaurangen. Man kan konstatera att det egentligen inte finns någon pizzeria som är den andra lik, men ändå kan man tala om ”en typisk pizzeria”. Det finns detaljer i inredningen som kombineras på olika sätt i de olika restaurangerna. De bidrar till att ge en lätt igenkännbar ”stil”.

Den typiska pizzerian kan t ex ha panelklädda väggar, tavlor med filmstjärnor eller havsmotiv på, bord utan duk eller andra dekorationer och vägglampetter i olika stil.

Den typiska pizzerian kan också ha väggar målade i starka färger, allmogeföremål och jakttroféer, takfläkt med belysning och speglar inramade av gardiner.

Brickebergs pizzeria, personal vid dörren. År: 2006. Foto: Ulf Lindin, Örebro läns museum.

Brickebergs pizzeria, personal vid dörren. År: 2006. Foto: Ulf Lindin, Örebro läns museum.

Pizzeria Viktoria. År: 2006. Foto: Ulf Lindin, Örebro läns museum.

Pizzeria Viktoria. År: 2006. Foto: Ulf Lindin, Örebro läns museum.

Restaurang Ciao Ciao, Italiensk vedugnspizzeria. År: 2006. Foto: Ulf Lindin, Örebro läns museum.

Restaurang Ciao Ciao, Italiensk vedugnspizzeria. År: 2006. Foto: Ulf Lindin, Örebro läns museum.

Pizzakille serverar. 3 september 1973. Foto: Örebro Kuriren, Örebro läns museum.

Pizzakille serverar. 3 september 1973. Foto: Örebro Kuriren, Örebro läns museum.